Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Ο.Λ.

Την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας Ηλία Ηλία είχε η ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του στον χώρο της διαιτησίας αλλά και αρκετά που αφορούν το αγροτικό ποδόσφαιρο.

Φίλε Ηλία για αρχή θα θέλαμε να μας αναφέρεις λίγα λόγια για σένα όσο αφορά την σταδιοδρομία σου στον χώρο της διαιτησίας και γενικά στο άθλημα του ποδοσφαίρου, από πότε βρίσκεσαι στην θέση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας στην ΕΠΟΛ και πως έτυχε να είσαι στην θέση αυτή μέχρι σήμερα.

Από μικρός μου άρεσε το ποδόσφαιρο, όπως αρέσει σε όλα τα μικρά παιδιά. Αγωνίστηκα στην ομάδα του χωριού μου την κατεχόμενη Μακράσυκα μέχρι το 1974. Μετά την προσφυγιά και εργαζόμενος στην Εθνική Φρουρά μετακόμισα στην Λεμεσό το 1980 και από τότε αγωνίστηκα σαν ποδοσφαιριστής σε ομάδα ερασιτεχνικού της πόλης μέχρι το 1990. Ο φίλος μου Αντρέας Ματθαίου με τον οποίο τυγχάνει να είμαστε και κουμπάροι, με παρότρυνε τότε να γραφτούμε στα μαθήματα διαιτησίας της ΚΟΠ, πράγμα το οποίο έκανα και πήρα το δίπλωμα του διαιτητή. Ασχολήθηκα με την διαιτησία μέχρι 2002 και κατάφερα να διαιτητεύσω αγώνες της ΚΟΠ μέχρι και την Β’ κατηγορία. Αργότερα ήμουνα διαιτητής σε άλλη Ομοσπονδία της Λεμεσού στο αγροτικό μέχρι το 2007, όπου και τερμάτισα την σταδιοδρομία μου σαν διαιτητής. Το 2010 με πλησίασαν οι φίλοι μου Σπύρος Φούρναρης και Κόκος Ασπρής και μου ζήτησαν να αναλάβω ως μέλος στη Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟΛ, πράγμα το οποίο δέχθηκα με μεγάλη μου χαρά. Το 2012 είχε αποχωρήσει ο τότε πρόεδρος της Ε.Δ. και το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ μου έδωσε την ευκαιρία να ηγηθώ από την θέση του προέδρου, πόστο το οποίο κατέχω μέχρι σήμερα.

Θα θέλαμε να μας πεις γιατί και πως κάποιος μπορεί να γίνει διαιτητής στην ΕΠΟΛ;

Για να ασχοληθεί κάποιος με την διαιτησία, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι ταυτόχρονα και ένα λειτούργημα, πρέπει να αγαπά το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση την διαιτησία. Για να γίνει κάποιος διαιτητής στην ΕΠΟΛ θα πρέπει να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία για να ενημερωθεί για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Διαιτησίας. Συνήθως τα μαθήματα ξεκινούν κάθε Νοέμβρη και διαρκούν μέχρι τον Μάη του επόμενου έτους. Στα μαθήματα αυτά αναλύονται τα άρθρα των κανονισμών διαιτησίας της FIFA και στο τέλος των μαθημάτων πραγματοποιούνται γραπτές εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος διαιτησίας.

Πως νοιώθει ένας διαιτητής όταν ορισμένοι οπαδοί στην κερκίδα τον βρίζουν κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα;

Ο διαιτητής μπαίνοντας στο γήπεδο για την έναρξη του αγώνα η έννοια του είναι πως θα διαιτητεύσει σωστά το παιχνίδι, εφαρμόζοντας πιστά τους κανονισμούς διαιτησίας και δεν θα πρέπει να ασχολείται με τους οπαδούς οποιασδήποτε ομάδας και γενικά με το τι συμβαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου.

Σίγουρα γίνονται λάθη στα γήπεδα από τους διαιτητές. Τι χρειάζεται να προσέχει ένας διαιτητής για να τα αποφύγει;

Ένας διαιτητής για να αποφύγει όσο το δυνατό περισσότερα λάθη χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση, να είναι γυμνασμένος και γενικά να είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των διαιτητών και ποδοσφαιριστών / παράγοντες κατά την διάρκεια του αγώνα στο αγροτικό ποδόσφαιρο;

Ο διαιτητής θα πρέπει να μπαίνει εκ των προτέρων στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών / παραγόντων και όταν παρατηρεί ότι αυτοί ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια των κανονισμών, θα πρέπει με νουθεσίες και παρατηρήσεις να τους επαναφέρει στην τάξη. Όσοι δεν συμμορφώνονται από τις υποδείξεις του διαιτητή τότε θα πρέπει να επιβάλει τις προβλεπόμενες τιμωρίες.

Πως βλέπεις το επίπεδο της διαιτησίας στην ΕΠΟΛ και γενικά τα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας;

Το επίπεδο της διαιτησίας στην ΕΠΟΛ κατά την άποψη μου βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό συντείνει στο ότι τα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας μας είναι από τα καλύτερα Παγκύπρια. Σίγουρα οι διαιτητές μας μπορεί να γίνουν και καλύτεροι γι’ αυτό σαν Επιτροπή Διαιτησία φροντίζομαι να επιμορφώνουμε τους διαιτητές μας ταυτόχρονα τους παρακολουθούμε όταν αγωνίζονται και όπου βλέπουμε ότι γίνονται λάθη, με νουθεσίες αλλά και τιμωρίες προσπαθούμε να τους διορθώνουμε για να γίνουν καλύτεροι.

Φίλε Ηλία κλείνοντας την σημερινή μας συνέντευξη θα θέλαμε να μας αναφέρεις οτιδήποτε άλλο επιθυμείς και που πιθανόν δεν αναφερθήκαμε και θα ήθελες να πεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλους που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ότι θα πρέπει όλοι μας να σεβόμασταν αυτό που κάνουμε αλλά να σεβόμαστε και τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, είτε είναι διαιτητής, ποδοσφαιριστής, παράγοντας. Τέλος εύχομαι μια καλή αγωνιστική περίοδο 2019/2020 και υγεία σε όλο τον κόσμο.

 

Αφήστε Σχόλιο

Το Ηλεκτρονικό σας Ταχυδρομείο δε θα φαίνεται δημόσια. Τα απαιτούμενα πεδία εμφανίζονται με *