ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΟΛ – Α Π Ο Φ Α Σ Η – ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς / Δόξας Πολεμιδιών

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΟΛ

Διοικητικό Συμβούλιο ΕΠΟΛ

Εναντίον

Σωματείου Δόξα Πολεμιδιών

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Δ.Ε.: Λούκας Κωστακόπουλος, Κωνσταντίνος Θωμά, Γιάννης Αγαπίου, Αυγουστίνος Σωφρονίου.

Για Δ.Σ. ΕΠΟΛ: κ. Ανδρέας Μαυρίκιος, κ. Γιάννης Μπέρος, κα. Έλενα Αντωνίου.
Για το σωματείο Δόξας Πολεμιδιών: κ. Μαρίνος Μελινιώτης
Για το σωματείο ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς: κ. Μιχάλης Ονησιφόρου

(Η επιφυλαχθείσα στις 27/11/2019 απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟΛ δίδεται στις 10/12/2019 από τον κ.Κωνσταντίνο Θωμά, μέλος της δικαστικής της ΕΠΟΛ )

Η παρούσα αποτελεί την αιτιολογημένη απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της ΕΠΟΛ αναφορικά με την υπό κρίση καταγγελία του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ εναντίον του Σωματείου Δόξα Πολεμιδιών για την μη κάθοδο του εν λόγω σωματείου στον προγραμματισμένο αγώνα πρωταθλήματος μεταξύ των ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς και ΔΟΞΑ Πολεμιδιών, που ήταν προγραμματισμένος για τις 10/10/2019, ώρα 19:30.

Απόφαση σε ότι αφορά την υπό κρίση καταγγελία είχε εκδοθεί από την Δ.Ε. της ΕΠΟΛ και με απόφασή του, ημερομηνίας 20/11/2019, η Δικαστική Επιτροπή ΣΤΟΚ, (το «Εφετείο»), διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης. Σημειώνουμε δε ότι δεν διετάχθη επανεκδίκαση υπό την ίδια σύνθεση της Δ.Ε. της ΕΠΟΛ.

Η διαδικασία ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής άρχεται κατόπιν καταγγελίας του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ κατά του σωματείου Δόξα Πολεμιδιών, για την μη κάθοδο της τελευταίας σε προγραμματισμένο αγώνα πρωταθλήματος.

Προκειμένου για την προώθηση της καταγγελίας ενώπιον της Δ.Ε., το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ παρέθεσε μέσω των παριστάμενων εκπροσώπων του [κ. Ανδρέας Μαυρίκιος («Α.Μ.»), κ. Γιάννης Μπέρος («Γ.Μ.») και κα. Έλενα Αντωνίου («Ε.Α.»)] γεγονότα και αριθμό εγγράφων που καταχωρήθηκαν στα πλαίσια της διαδικασίας και σημειώθηκαν από την Δ.Ε. ως Έγγραφα «Α» μέχρι και «Δ».

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.:

• Αφότου ορίστηκε το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ έλαβε επιστολή (ημερομηνίας 02/10/2019) από το σωματείο Δόξα Πολεμιδιών. Έγινε αναφορά στο περιεχόμενο της επιστολής και αντίγραφο της κατατέθηκε και σημειώθηκε ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Α».
• Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) της ΕΠΟΛ συνεδρίασε στις 08/10/2019 για να αποφασίσουν, μεταξύ άλλων, αναφορικά με το αίτημα/επιστολή του σωματείου της Δόξας Πολεμιδιών. Τα πρακτικά της συνδερίας του Δ.Σ της ΕΠΟΛ, ημερομηνίας 08/10/2019, κατατέθηκαν και σημειώθηκαν ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Β» στη διαδικασία.

• Στη συνεδρία του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ αποφασίστηκε το Δ.Σ. να συζητήσει με τα δύο σωματεία που θα αγωνίζονταν το ενδεχόμενο ορισμού του αγώνα σε άλλη ημερομηνία. Ειδικότερα, ανέλαβε συγκεκριμένο μέλος του Δ.Σ. να επικοινωνήσει με τα δύο σωματεία (κ. Γιαννάκης Κωνσταντίνου).

• Στη συνέχεια, το Δ.Σ. έλαβε ενημέρωση από τα δύο σωματεία ότι μίλησαν μεταξύ τους οι εκπρόσωποι αυτών, δεν κατέληξαν και παρέμεινε μετέωρο κατά πόσον θα αναβληθεί ή όχι ο αγώνας.

• Γηπεδούχος ομάδα ήταν ο ΑΠΟΠ Παρεκκλησιά.

• Την επόμενη μέρα της συνεδρίας του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ, ήτοι στις 09/10/2019) λόγω παρεξήγησης, γράφτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ για περίπου τρείς ώρες ότι το παιχνίδι αναβλήθηκε.

• Στις 9 του Οκτώβρη 2019 ο αρμόδιος για ενημέρωση της ιστοσελίδας (κ. Μπέρος) ξεκίνησε να δημιουργεί τους αγώνες μέσα στην ιστοσελίδα.

• Στο πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής στο παιχνίδι με την Παρεκκλησιά και τη Δόξα δεν υπήρχε ημερομηνία και ώρα. Ο κ. Μπέρος έλαβε ενημέρωση περί τις 10:30 το πρωί, από την εκτελεστικό του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ ότι το παιχνίδι αναβλήθηκε και συνεπώς καταγράφηκε στην ιστοσελίδα ότι ο αγώνας αναβλήθηκε, την ίδια ώρα.

• Την ίδια μέρα αργά το απόγευμα ο κ. Μπέρος ενημερώθηκε από τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ ότι ήταν λανθασμένη η αναφορά για αναβολή του αγώνα και έγινε αλλαγή στην αναφορά της ιστοσελίδας με νέα αναφορά ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά. Αυτό έγινε η ώρα 20:45. άρα περίπου 10 ώρες παρέμεινε στην ιστοσελίδα καταγεγραμμένο ότι το παιχνίδι αναβλήθηκε.

• Αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ ότι δεν υπήρξε επίσημη απόφαση για επαναορισμό/μετάθεση του αγώνα, αλλά παρόλα αυτά κάποια μέλη κατάλαβαν ότι αναβλήθηκε και κάποια μέλη το αυτονόητο της απόφασης, ότι επρόκειτο να δοθεί η ευκαιρία σε μέλος του Δ.Σ. να έρθει σε επαφή με τα σωματεία για να βρεθεί λύση.

• Η ενημέρωση που είχε μεταγενέστερα το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ ήταν ότι ο λόγος που δεν ήθελε η Δόξα να πάει στο παιχνίδι είναι ότι είχε παίχτες στο εξωτερικό και δεν θα συμπλήρωναν τον αριθμό παιχτών, και ότι υπήρξε πρόταση από την πλευρά του ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς να βάλουν παίχτες παράνομα/αντικανονικά και να μην γίνει ένσταση από μέρους του. Δεν υπήρξε συμφωνία.

• Παρ’ όλη την παρεξήγηση της ιστοσελίδας, ανέβηκε την ίδια νύχτα (09/10/2019) ανακοίνωση ότι έγινε παρεξήγηση για την ανάρτηση στην οποία γινόταν αναφορά για αναβολή του αγώνα, απολογήθηκαν, και το παιχνίδι συνεχίζεται να είναι ορισμένο για την επόμενη μέρα.

• Ειδοποιήθηκε από το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ η Δόξα την ίδια νύχτα και έγιναν τηλεφωνικές επαφές με τα 2 σωματεία που θα αγωνίζονταν. Γύρω στις 21:30 – 22:00 (09/10/2019) ενημερώθηκαν τα σωματεία.

• Αναφέρθηκε επίσης από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ, ότι το χρονικό διάστημα των 10 ωρών, για τις οποίες παρέμεινε αναρτημένο στην ιστοσελίδα πως είχε αναβληθεί ο αγώνας, θεωρείτε από αυτούς ως υπέρ αρκετό για να ενημερωθεί ο κόσμος της ΕΠΟΛ ότι το παιχνίδι αναβλήθηκε, αφού βλέπουν τη σελίδα πέραν των 1000 ατόμων τη μέρα.

• Δέσμη εγγράφων που αποτελείται από φωτογραφίες οθόνης (screenshots) που απεικονίζουν την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας ΕΠΟΛ (ημ. 9/10/19) για διεξαγωγή του αγώνα ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς – Δόξας Πολεμιδιών κατατέθηκε από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ και σημειώθηκε από την Δ.Ε. ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Γ».

• Περαιτέρω, κατατέθηκε και σημειώθηκε ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Δ» το φύλλο αγώνος (ημ. 10/10/2019).

Δεν υποβλήθηκε στους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ καμία ερώτηση από τους εκπροσώπους των σωματείων ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς και Δόξας Πολεμιδιών.

Ο εκπρόσωπος του καταγγελλόμενου σωματείου της Δόξας Πολεμιδιών (κ. Μελινιώτης) ανέφερε ότι σημειώνει την παραδοχή της Ομοσπονδίας για το λάθος που έγινε. Διαφώνησε με τα γεγονότα όπως αυτά αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους του Δ.Σ. ότι είχαν παίχτες στο εξωτερικό. Ανέφερε ότι απλώς δεν μπορούσαν να αγωνιστούν τη συγκεκριμένη μέρα, γ αυτό ζήτησαν αναβολή από νωρίς.

Περαιτέρω, ο εκπρόσωπος του σωματείου του καταγγελλόμενου σωματείου ισχυρίστηκε ότι η ώρα 23:00 τη νύχτα, δεν μπορεί κάποιος να αλλάξει το πρόγραμμα του που πάει δουλειά και ότι την τηλεφωνική επικοινωνία του στις 09/10/2019, λίγο πριν τις 22:00, με τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟΛ, προσπάθησε να πει τους παίχτες να πάνε να παίξουν στον αγώνα γιατί αλλιώς κινδυνεύουν με τιμωρία. Όμως είχαν ήδη κανονίσει το πρόγραμμα τους οι ποδοσφαιριστές, αφού είδαν την ανάρτηση στην ιστοσελίδα ότι ο αγώνας αναβλήθηκε.

Περαιτέρω, μετά από διευκρινιστική ερώτηση της Δ.Ε. για τον αριθμό εγγεγραμμένων παιχτών στο δυναμικό του σωματείου Δόξας Πολεμιδιών στις 10/10/2019, απάντησε ο κ. Μελινιώτης, ότι είχαν εγγεγραμμένους 15-16 παίχτες.

Καμία ερώτηση δεν υποβλήθηκε στον κ. Μελινιώτη από πλευράς του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ και του σωματείου ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς.

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του μη διεξαχθέντος αγώνα παρέθεσε ο εκπρόσωπος του σωματείου ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς (κ. Ονησιφόρου) αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Ότι τηλεφώνησε στον Μαρίνο (Δόξας Πολεμιδιών) η ώρα 3-4 το απόγευμα της Τετάρτης, της προηγούμενης ημέρας του αγώνα.

Ότι ο ίδιος ενημερώθηκε στις 09/10/2019 για την ανάρτηση στην ιστοσελίδα και πήρε τηλέφωνο την Έλενα Αντωνίου (Εκτελεστικό του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ) και ρωτούσε τον λόγο για τον οποίο αναρτήθηκε ότι το παιχνίδι αναβλήθηκε χωρίς να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σαν σωματείο.

Ότι μίλησε αμέσως με όλη την Ομοσπονδία, τον κ. Γιαννάκη, τον κ. Μαυρίκιο και ότι δεν φέρει καμία ευθύνη το σωματείο τους εάν αυτοί δεν έβρισκαν το κ. Μπέρο για να διορθώσουν το λάθος τους έγκαιρα και καθυστέρησαν ως τα μεσάνυχτα.

Ότι ζήτησαν ως σωματείο, άμεσα να φύγει η εν λόγω ανάρτηση η οποία έφυγε αργά, γύρω στις 9 τη νύχτα.

Ότι μετά τηλεφώνησε στον Μαρίνο (εκπρόσωπος Δόξας Πολεμιδιών) και του είπε:

«φίλε πρέπει να παίξουμε, εμείς κανονίσαμε τις δουλειές μας. Έχουμε 4 κομμωτές και ορίσαμε τα παιχνίδια μας πάντα Πέμπτη για τους σκοπούς αυτούς. Και μου λέει φίλε μου έχω κώλυμα δεν μπορώ να έρθω. Του είπα και εγώ ξεκάθαρα έλα να πάμε να κάμουμε ένα φιλικό, αφού αδυνατείς και θεωρείς ότι παρά να τιμωρηθείς και να φάτε πρόστιμο και να μην έρθεις, έλα να παίξουμε και δεν μας ενδιαφέρει το παρακάτω. Δυστυχώς η ομάδα δεν μας απάντησαν να μας πει ότι δεν θα έρθει αφήσαμε το στο φλού. Εμείς προχωρήσαμε και αφήσαμε τα πράγματα όπως έχουν. Η ομοσπονδία άλλαξε την ανάρτηση, και μπήκε κανονικά το παιχνίδι. Εμείς πήγαμε στο γήπεδο μας, ήρθαν οι διαιτητές, έστειλε τους διαιτητές η ομοσπονδία, γεμίσαμε φύλο αγώνος, κατέβηκε η ομάδα στο γήπεδο, ήρθε γιατρός, τα πάντα.»

Ότι αφού το συμβούλιο έστειλε διαιτητές, ήρθαν οι διαιτητές, συμπληρώθηκε φύλο αγώνος και αυτό είναι το πιο σοβαρό τεκμήριο που υπάρχει. Επίσης ότι έχουν στην κατοχή τους το φύλλο αγώνος και το μήνυμα που τους έστειλε η Εκτελεστικός της ΕΠΟΛ και τους έλεγε ότι η ομοσπονδία αποφάσισε το παιχνίδι να διεξαχθεί κανονικά.

Αντίγραφο του γραπτού μηνύματος (SMS) που στάλθηκε από την εκτελεστικό της ΕΠΟΛ (κα. Αντωνίου) στις 09/10/2019, ώρα 21:13, κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο του σωματείου ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς και σημειώθηκε από την Δ.Ε. στην διαδικασία ως ΤΕΚΜΗΡΙΟ «1».

Καταληκτικά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του σωματείου ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς ότι κατατέθηκαν από πλευράς τους αυτά που χρειάζονται και ότι η θέση τους παραμένει ότι πρέπει να διεκδικήσουν τον αγώνα. Ζητούν επίσημα από την Δικαστική Επιτροπή όπως το παιχνίδι κατακυρωθεί υπέρ του ΑΠΟΠ Παρεκκλησιας με σκορ 3-0.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ

Αναφορικά με την φύση της καταγγελίας εναντίον του σωματείου Δόξας Πολεμιδιών, ήτοι για την μη κάθοδο σε Αγώνα, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας καθορίζονται στο Άρθρο 9 του μέρους VI της Προκήρυξης. Παραθέτουμε αυτολεξεί το εν λόγω άρθρο της προκήρυξης:

«9. Ομάδα που δεν κατέρχεται στο γήπεδο για να λάβει μέρος σε αγώνα πρωταθλήματος ή ομάδα που κατέρχεται σε αγώνα πρωταθλήματος με λιγότερους από επτά ποδοσφαιριστές, θα έχει τις εξής άμεσες συνέπειες,

9.1. Ο αγώνας θα κατακυρωθεί με αποτέλεσμα 3-0 υπέρ της αντιπάλου.

9.2. Θα παραπέμπεται στη Δικαστική Επιτροπή για εκδίκαση και επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.»

Οι περαιτέρω κυρώσεις που δύνανται να επιβληθούν από τη Δικαστική Επιτροπή καταγράφονται στο μέρος XIII της Προκήρυξης υπό την επικεφαλίδα «Ποινές Δικαστικής Επιτροπής» (Άρθρα 8 και 9).

Το καταγγελλόμενο σωματείο, ως συνάγεται από τα γεγονότα και από τις θέσεις του που παρέθεσε ενώπιον της Δ.Ε. κατά τη Δικάσιμο, ισχυρίζεται ότι η μη κάθοδος του στον αγώνα της 10ης Οκτωβρίου 2019, οφείλεται στον κακό χειρισμό και τις λανθασμένες ενέργειες του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ, και ειδικότερα στη λανθασμένη ανάρτηση ανακοίνωσης, την μέρα πριν την καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα, για αναβολή του αγώνα.

Ουσιαστικά η θέση που προβάλλει το σωματείο της Δόξας Πολεμιδιών είναι ότι ο αγώνας δεν διεξήχθη λόγω μη υπαιτιότητας των διαγωνιζόμενων ομάδων.

Οι συνέπειες της μη διεξαγωγής αγώνα λόγω μη υπαιτιότητας καμίας εκ των διαγωνιζόμενων ομάδων, προβλέπονται στο Άρθρο 1 του μέρους VI της Προκήρυξης υπό τον τίτλο «Αγώνας που δεν Διεξάγεται χωρίς Υπαιτιότητα», όπου καταγράφονται τα ακόλουθα:

«1. Αγώνας που δεν διεξάγεται, όχι όμως από υπαιτιότητα οποιασδήποτε των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων ή αγώνας του οποίου το αποτέλεσμα ακυρώνεται και για τις δύο ομάδες μετά από απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής, χωρίς όμως υπαιτιότητα των δύο διαγωνιζόμενων ομάδων, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται…»

Στη βάση των περιστατικών της υπό κρίση υπόθεσης, προέχει να εξεταστεί κατά πόσον δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα το καταγγελλόμενο σωματείο δεν κατήλθε στον αγώνα της 10ης Οκτωβρίου 2019.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Δ.Ε. είχε την ευκαιρία μέσα από την ζωντανή ατμόσφαιρα της ενώπιων της διαδικασίας να παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ και των σωματείων ΑΠΟΠ και ΔΟΞΑΣ οι οποίοι τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν ενώπιον της Δ.Ε. και η Δ.Ε. είναι σε θέση να αξιολογήσει τη μαρτυρία τους.

Προτού προχωρήσει η Δ.Ε. σε αξιολόγηση της μαρτυρίας του κάθε μάρτυρα – εκπροσώπου, που κατέθεσε ενώπιον της Δ.Ε., τονίζουμε ότι η αξιολόγηση δεν έχει περιοριστεί μόνο στην ατομική κρίση της αξιοπιστίας του καθενός μάρτυρα ξεχωριστά, αλλά έχει συσχετιστεί, αντιπαραβληθεί και διερευνηθεί με την αντικειμενική υπόσταση των εκατέρωθεν θέσεων, δηλαδή υποβάλλοντας την στη βάσανο της συνεκτίμησης στο πλαίσιο του συνόλου της μαρτυρίας, με βάση την προσέγγιση που η πάγια νομολογία επιτάσσει στο θέμα αυτό.

Εκπρόσωπος Δ.Σ. ΕΠΟΛ – Αντρέας Μαυρίκιος

Κατέθεσε με άνεση σε σχέση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μη διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού αγώνα της 10ης Οκτωβρίου 2019. Ήταν σταθερός και συνεπής στη μαρτυρία του και φάνηκε να είναι αμερόληπτος, ανεξάρτητος και αντικειμενικός.

Η μαρτυρία του, εξαιρουμένης μιας συγκεκριμένης αναφοράς του, γίνεται αποδεκτή.

Η αρχική αναφορά του σε σχέση με την ώρα που παρέμεινε αναρτημένη η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ, αναφορικά με την αναβολή του αγώνα, δεν γίνεται αποδεκτή. Αναφέρει στα αρχικά στάδια της μαρτυρίας του ότι η ανακοίνωση παρέμεινε για 3 περίπου ώρες αναρτημένη στην ιστοσελίδα.

Ανατρέπει ο ίδιος την εν λόγω θέση αναφερόμενος στη συνέχεια σε 10ωρη παραμονή της ανακοίνωσης αναρτημένης στην ιστοσελίδα. Παρόμοια αναφορά σε σχέση με το χρονικό διάστημα που παρέμεινε αναρτημένη η ανακοίνωση γίνεται και από τον άλλο εκπρόσωπο του Δ.Σ. και χειριστή της ιστοσελίδας της ΕΠΟΛ, κ. Μπέρο.

Περαιτέρω, από το σύνολο της μαρτυρίας, τα έγγραφα και τα τεκμήρια στην διαδικασία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ανάρτηση της ανακοίνωσης για αναβολή του αγώνα λαμβάνει χώρα τις πρωινές ώρες (περί τις 10:30) και η ανάρτηση ανακοίνωσης περί τις διεξαγωγής του αγώνα αλλά και η ενημέρωση των σωματείων με γραπτό μήνυμα (SMS) έλαβε χώρα περί τις 21:00 (Τεκμήριο 1). Συνεπώς το χρονικό διάστημα για το οποίο ο αγώνας εμφανιζόταν ως αναβληθείς στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ ήταν πέραν των 10 ωρών.

Εκπρόσωπος Δ.Σ. ΕΠΟΛ – κ. Γιάννης Μπέρος

Η μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα αφορούσε αποκλειστικά τα γεγονότα ενημέρωσης της ιστοσελίδας της ΕΠΟΛ για την μη διεξαγωγή του αγώνα της 10ης Οκτωβρίου2019, για τις επικοινωνίες μεταξύ των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ για την ύπαρξη λάθους στην ανάρτηση αναβολής του αγώνα και στην διόρθωση του λάθους με την ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης.

Η μαρτυρία του γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της καθώς επίσης και η αλήθεια του περιεχομένου του κατατεθέντος Εγγράφου «Γ».

Εκπρόσωπος σωματείου Δόξας Πολεμιδιών – Μαρίνος Μελινιώτης

Η μαρτυρία του ήταν πειστική και σταθερή και δημιούργησε θετική εντύπωση στην Δ.Ε. Οι αναφορές του περί κακής συνεννόησης σε ότι αφορά την διεξαγωγή του αγώνα, περί ενημέρωσης των εκπροσώπων του σωματείου της Δόξας τις νυχτερινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2019, για την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ για την κανονική διεξαγωγή του αγώνα της 10ης Οκτωβρίου, ήταν πειστικές, δεν αμφισβητήθηκαν και συμφωνούν με τα όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας και του ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς.

Περαιτέρω, η αλήθεια των ισχυρισμών αυτών τεκμηριώνεται από τα Έγγραφα «Β» και «Γ» καθώς επίσης και από το ΤΕΚΜΗΡΙΟ «1».

Εκπρόσωπος ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς – Μιχάλης Ονησιφόρου

Η μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα αφορούσε στα γεγονότα της 9ης Οκτωβρίου 2019 και 10ης Οκτωβρίου 2019. Ειδικότερα, η μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα αφορούσε τα γεγονότα σε σχέση με την ανάρτηση λανθασμένης αναφοράς στην ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ για αναβολή του ποδοσφαιρικού αγώνα, τις επικοινωνίες μεταξύ του ιδίου και μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ, την τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο της ΔΟΞΑΣ Πολεμιδιών τις απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2019, καθώς επίσης και την κάθοδο της ομάδας του ΑΠΟΠ στον αγωνιστικό χώρο στις 10/10/2019.

Η μαρτυρία του ήταν συγκροτημένη, σταθερή και τεκμηριωμένη, και γίνεται πιστευτή και αποδεκτή στο σύνολο της από την Δ.Ε.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Δ.Ε.

Στη βάση των όσων έχουν τεθεί ενώπιον μας, ως Δικαστική Επιτροπή καταλήγουμε στα ακόλουθα ευρήματα:

• Υπήρξε ορισμός αγώνα πρωταθλήματος από την ομοσπονδία της ΕΠΟΛ μεταξύ των σωματείων ΑΠΟΠ Παρεκκλησιάς – Δόξας Πολεμιδιών, για τις 10/10/2019, ώρα 19:30.

• Στάλθηκε επιστολή (ημερομηνίας 02/10/2019) στο Δ.Σ. της ΕΠΟΛ από το Σωματείο ΔΟΞΑΣ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ στην οποία αναφέρουν πιθανότητα μη ικανοποιητικής στελέχωσης της ομάδας τους κατά την ημερομηνία της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Με την ίδια επιστολή το σωματείο ζητεί την αναβολή του πρώτου αγώνα πρωταθλήματος. Η επιστολή κατατέθηκε στην διαδικασία και σημειώνεται ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Α».
• Το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ συνεδρίασε στις 08/10/2019 για διάφορα ζητήματα, περιλαμβανομένης και της επιστολής/αιτήματος του σωματείου της Δόξας Πολεμιδιών. Τα πρακτικά της συνεδρίας του Δ.Σ. κατατέθηκαν στην διαδικασία και σημειώνονται ως ΕΓΓΡΑΦΟ «Β».

• Το Δ.Σ. της ΕΠΟΛ ανέθεσε σε μέλος της να επικοινωνήσει με τα 2 ενδιαφερόμενα σωματεία και να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναορισμού/μετάθεσης του ποδοσφαιρικού αγώνα.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να αναφερθούμε στην πιο πάνω απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ να ενεργήσουν όπως αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίας (Έγγραφο Β) σε συνάρτηση με τις πρόνοιες της Ενιαίας Προκήρυξης Πρωταθλημάτων των Ομοσπονδιών Μελών της ΣΤΟΚ για το έτος 2019/2020 (η «προκήρυξη»).

Στο Μέρος V της Ενιαίας Προκήρυξης Πρωταθλημάτων των Ομοσπονδιών Μελών της ΣΤΟΚ για το έτος 2019/2020 (στο εξής αναφερόμενη ως η «Προκήρυξη») υπό την επικεφαλίδα «Ανακατάταξη Ημερομηνιών Αγώνων» προνοούνται τα ακόλουθα:

Άρθρο 14:
«Μεταθέσεις αγώνων κατά τη διάρκεια του Πρωταθλήματος θα γίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε Ομοσπονδίας, μόνο σε περίπτωση αδήριτης ανάγκης ή για λόγους ασφάλειας, κατά την απόλυτη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου.»

Άρθρο 15
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε Ομοσπονδίας μπορεί να ορίζει ή να μεταθέτει αγώνες του Πρωταθλήματος, δεδομένου ότι μια τέτοια μετάθεση καθίσταται αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή του Πρωταθλήματος.»

Άρθρο 17:
«Τα μέλη των Ομοσπονδιών που λαμβάνουν μέρος στα Πρωταθλήματα, δεν μπορούν να υποβάλουν ένσταση και/ή να δημιουργήσουν οποιασδήποτε μορφής διαφορά με την Ομοσπονδία τους ή με οποιοδήποτε άλλο για τις μεταθέσεις αγώνων που θα γίνονται, ανεξάρτητα από την αιτία.»

Άρθρο 18:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε Ομοσπονδίας δεν θα μετακινεί αγώνες για συμβατικές υποχρεώσεις των μελών της ή μετά από αίτηση των μελών της για οποιοδήποτε λόγο».

Δεν έχουν τεθεί ενώπιον μας γεγονότα τα οποία να υποδηλώνουν είτε αδήριτη ανάγκη ή λόγο ασφαλείας, ούτε ότι η μετάθεση του αγώνα καθίστατο αναγκαία για την ομαλή διεξαγωγή του Πρωταθλήματος ώστε να τύχουν εφαρμογής τα άρθρα 14 και 15.

Εάν η Ομοσπονδία, σε οποιαδήποτε περίπτωση, έκρινε ότι υφίστανται λόγοι αδήριτης ανάγκης, ασφάλειας ή ομαλής διεξαγωγής του Πρωταθλήματος, τότε παρέχεται σε αυτήν εξουσιοδότηση να μεταθέσει αγώνες κατά την απόλυτη κρίση της και η συναίνεση των διαγωνιζόμενων σωματείων δεν αποτελεί προϋπόθεση. Συνεπώς, στην υπό κρίση περίπτωση δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες των άρθρων 14 και 15 από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Εάν ήθελε θεωρηθεί ότι η Ομοσπονδία εξέτασε αίτημα ενδιαφερόμενου σωματείου για αναβολή/μετάθεση ποδοσφαιρικού αγώνα, τότε, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 18 (ανωτέρω), τότε είναι έκδηλα λανθασμένη και αντικανονική μια τέτοια της απόφαση αφού όφειλε να μην εξετάσει καν το αίτημα που υποβλήθηκε με την επιστολή του σωματείου της Δόξας. Το άρθρο 18 είναι απαγορευτικό για κάθε περίπτωση χωρίς να αφήνει περιθώρια για διαφορετική προσέγγιση.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, στην παρούσα περίπτωση, η ίδια η Ομοσπονδία, δεν απέρριψε το αίτημα που υποβλήθηκε από το μέλος της στη βάση του εν λόγω άρθρου, αλλά ανέλαβε να το εξετάσει και να επικοινωνήσει μέλος του Δ.Σ. με τα διαγωνιζόμενα σωματεία.

Ως εκ τούτου, η ίδια η Ομοσπονδία φαίνεται να επέλεξε να αποδεχθεί ότι υφίσταται ένα τέτοιο δικαίωμα από μέρους του μέλους της και δεσμεύτηκε να εξετάσει την δυνατότητα αυτή. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι καταλυτικής σημασίας και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της παρούσας απόφασης.

• Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με εκπρόσωπους των διαγωνιζόμενων σωματείων και κάλεσε αυτούς να μιλήσουν μεταξύ τους για την διεξαγωγή ή μη του αγώνα.

• Εκπρόσωποι των διαγωνιζόμενων σωματείων είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τις απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2019, χωρίς όμως να υπάρξει κατάληξη για την διεξαγωγή ή τη μη διεξαγωγή του αγώνα.

• Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ αναρτήθηκε αναφορά για αναβολή του αγώνα η οποία παρέμεινε αναρτημένη για χρονικό διάστημα πέραν των 10 ωρών.

• Εύλογα θα θεωρούσε κανείς εκ των εμπλεκομένων και ειδικότερα εκ της Δόξας, η οποία ανέμενε την επίσημη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας στο αίτημα της, ότι αυτό έγινε αποδεκτό και ως εκ τούτου ο αγώνας αναβλήθηκε.

• Ο χρόνος ο οποίος παρήλθε από την εν λόγω ανάρτηση μέχρι και τον εντοπισμό του λάθους και αφαίρεση της δημοσίευσης (Πέραν των 10 ωρών) ήταν αρκετός ώστε η εν λόγω ανακοίνωση να γίνει αντιληπτή από αρκετούς επισκέπτες της ιστοσελίδας.

• Η Δόξα έχοντας κατά νου ότι το αίτημα της έγινε αποδεκτό, με βάση τα όσα έχουν αναφερθεί ανωτέρω, ανέμενε από την Ομοσπονδία τον καθορισμό νέας μέρας και ώρας για την διεξαγωγή του αγώνα.

• Αντ’ αυτού, αργά το βράδυ περί τις 9:13 στάλθηκε γραπτό μήνυμα (SMS) στους εκπροσώπους των διαγωνιζόμενων σωματείων (Τεκμήριο 1) και γύρω στις 9:30 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι το παιχνίδι θα διεξαχθεί κανονικά.

ΚΑΤΑΛΗΞΗ:

Κατ’ αρχάς κακίζουμε την αντικανονική απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας να εξετάσει αίτημα μέλους της για μετάθεση ημερομηνίας διεξαγωγής του αγώνα πρωταθλήματος, καθώς επίσης και την απόφαση να μεσολαβήσει μέλος του Δ.Σ. για την μετάθεση αυτή.

Επαναλαμβάνουμε ότι σε περίπτωση που το Δ.Σ. θεωρούσε ότι για οποιοδήποτε λόγω υφίσταντο αδήριτη ανάγκη, θέμα ασφάλειας ή ζήτημα ομαλής διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όφειλε να μεταθέσει την ημερομηνία του αγώνα κατά την απόλυτη κρίση της.

Τα πιο πάνω, δεν αποτελούν μομφή για τα μέλη από τα οποία απαρτίζεται και δεν θεωρούμε ότι υπήρξε κακοπιστία σε οποιαδήποτε περίπτωση. Καλούμε όμως την Ομοσπονδία καθώς και τα διαγωνιζόμενα σε αυτήν σωματεία να λειτουργούν με ιδιαίτερη σπουδή και επιμέλεια, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες της προκήρυξης.

Αποτελεί πάγια θέση της Δ.Ε. ότι τα παιχνίδια πρέπει να κρίνονται στο γήπεδο σε αθλητοπρεπή πλαίσια και με σεβασμό σε όλους τους μετέχοντες. Παράλληλα απαιτείται να επιδεικνύεται η μέγιστη σοβαρότητα για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις, ασάφειες και παρεκτροπές.

Θεωρούμε ότι δεδομένων των περιστατικών της παρούσας υπόθεσης, υπήρξε παρεξήγηση και ασάφεια ως προς την διεξαγωγή ή μη του αγώνα, λόγω των χειρισμών και του καλόπιστου λάθους του Δ.Σ. της ΕΠΟΛ.

Το χρονικό διάστημα μεταξύ της διόρθωσης της λανθασμένης αναφοράς για αναβολή του αγώνα (και ταυτόχρονης ενημέρωσης των διαγωνιζόμενων σωματείων), δηλαδή η ώρα 21:15 της 9ης Οκτωβρίου 2019, μέχρι την ώρα διεξαγωγής του αγώνα, δηλαδή στις 19:30 της 10ης Οκτωβρίου2019, δεν ήταν αρκετός, εύλογος και ικανοποιητικός χρόνος προκειμένου για τον προγραμματισμό διαγωνιζόμενου σωματείου για κάθοδό του σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Η μεταγενέστερη ανάρτηση αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεν μπορεί να παράξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Μέρους V της Προκήρυξης, «Το Διοικητικό Συμβούλιο της κάθε Ομοσπονδίας δικαιούται να τροποποιεί τις ώρες έναρξης των αγώνων κατά την κρίση του με 48ωρη προειδοποίηση».

Όταν η ίδια η Προκήρυξη, απαιτεί 48ωρη προειδοποίηση για την αλλαγή ώρας διεξαγωγής αγώνα, πολλώ δε μάλλον δεν επιτρέπεται σε λιγότερο από 24 ώρες να προγραμματίζεται εξ αναβολής αγώνας, αφού η αρχική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ήταν τέτοιας σημασίας, ώστε να καθιστά αναβληθέντα τον αγώνα.

Συνοψίζοντας το σύνολο των ανωτέρω, δεν μας αφήνεται άλλη επιλογή από το να θεωρήσουμε τον μη διενεργηθέντα αγώνα, ως αγώνα που δεν διεξήχθη λόγω της μη υπαιτιότητας καμίας εκ των δυο ομάδων.

Αποφασίζουμε την διεξαγωγή του αγώνα (Άρθρο 1 Μέρος VI της προκήρυξης) σε νέα ημερομηνία που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας σύμφωνα με τις πρόνοιες της προκήρυξης.

Λούκας – Μάριος Κωστακόπουλος Αντιπρόεδρος

Κωνσταντίνος Θωμά Μέλος

Γιάννης Αγαπίου Μέλος

Αυγουστίνος Σωφρονίου Μέλος

Αφήστε Σχόλιο

Το Ηλεκτρονικό σας Ταχυδρομείο δε θα φαίνεται δημόσια. Τα απαιτούμενα πεδία εμφανίζονται με *