Συνέντευξη από τον καθηγητή διαιτησίας της ΚΟΠ κ. Τσαγγάρη Μάριο

Με την ευκαιρία του σεμιναρίου διαιτησίας που πραγματοποιήθηκε στο σωματείο της ΠΑΕΚ Κολοσσίου την Τετάρτη (19/10), η ιστοσελίδα της ΕΠΟΛ επικοινώνησε με τον καθηγητή διαιτησίας κ. Τσαγγάρη Μάριο που πραγματοποίησε το σεμινάριο, όπου μας παραχώρησε συνέντευξη αναφορικά με το σεμινάριο αλλά και διάφορα θέματα διαιτησίας:

Κύριε Τσαγγάρη, Θα θέλαμε να μας πείτε κάτι για εσάς, ποιος είστε και πόσο καιρό ασχολείστε με θέματα διαιτησίας;

Ονομάζομαι Μάριος Τσαγγάρης, είμαι παντρεμένος και έχω δύο αγόρια. Ασχολήθηκα με την διαιτησία από το 1995 μέχρι το 2015. Στην κατηγορία ελίτ ήμουν από το 2003 μέχρι το 2015 όπου και αφυπηρέτησα λόγω ηλικίας. Αμέσως μετά έγινα παρατηρητής στην Α’ κατηγορία και εκπαιδευτής διαιτησίας. Τώρα είμαι και υπεύθυνος ακαδημίας της διαιτησίας της ΚΟΠ.

 

Όταν σας ενημέρωσαν από την ΚΟΠ για να είσαστε εσείς ο καθηγητής του σεμιναρίου που ζήτησε με επίσημη επιστολή της η Αγροτική Ομοσπονδία της ΕΠΟΛ Λεμεσού, ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση;

Φυσικά και απάντησα άμεσα θετικά για να παρουσιαστώ στο σεμινάριο που ζητήσατε. Πάντα είμαι θετικός όταν πρόκειται για θέματα εκπαίδευσης καθώς είναι ένας τομέας οπού με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Επίσης θετική είναι και η ΚΟΠ, εξού και η άμεση απάντηση στο αίτημα σας.

 

Το ξέρατε πριν να έρθετε στο σεμινάριο ότι η ΕΠΟΛ Λεμεσού διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή πριν την έναρξη των Πρωταθλημάτων της Σεμινάριο διαιτησίας;

Για να είμαι ειλικρινής το έμαθα όταν πήγα στο χώρο οπού θα διεξαγόταν το σεμινάριο μιλώντας με τους ανθρώπους εκεί της Ομοσπονδίας. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία σας για το γεγονός ότι κάθε χρόνο πραγματοποιείται σεμινάριο εκμάθησης των νέων κανονισμών. Πολύ λίγα σωματεία αλλά και Ομοσπονδίες ασχολούνται με το θέμα αυτό. Η ΚΟΠ δηλώνει πάντα έτοιμη να προσφέρει τους εκπαιδευτές της, οπότε της ζητηθεί.

 

Τι εντυπώσεις σας άφησε το σεμινάριο και τι διαφορά είχε από άλλα σεμινάρια που κάνατε?

Μου προκάλεσε θετική εντύπωση το ενδιαφέρον που υπήρξε αλλά και η συζήτηση που γινόταν μεταξύ των διαιτητών και του εκπαιδευτή. Οι διαιτητές δεν παρουσιάστηκαν απλά για να περάσουν την ώρα τους αλλά συμμετείχαν ενεργά στο σεμινάριο και έδειξαν ότι ήθελαν να λύσουν όλες τις απορίες που είχαν για τους κανονισμούς διαιτησίας. Αυτό πιστεύω από μόνο του δείχνει εάν ένα σεμινάριο είναι επιτυχημένο ή όχι. Πιστεύω ότι ο κύριος σκοπός του σεμιναρίου οπού ήταν να λυθούν όλες οι απορίες περί κανονισμών, έχει επιτευχθεί.

 

Είχατε ξανακαλεστεί για σεμινάριο διαιτησίας σε διαιτητές Αγροτικών Ομοσπονδιών;

Στα 8 χρόνια που είμαι εκπαιδευτής έχω καλεστεί αρκετές φορές από Ομοσπονδίες του αγροτικού ποδοσφαίρου και πάντα με χαρά ανταποκρίνομαι θετικά στην οποία πρόσκληση έχω. Μια εισήγηση που θα σας κάνω για το μέλλον είναι στα σεμινάρια που κάνετε να καλείτε πάντα και παράγοντες αλλά και ποδοσφαιριστές των ομάδων. Είναι πολύ σημαντικό η επιμόρφωση να γίνετε και σε αυτούς. Επίσης είναι σημαντικό να έχουν και επικοινωνία οι διαιτητές με τους παράγοντες αλλά και ποδοσφαιριστές και εκτός γηπέδων, με πιο χαλαρή διάθεση. Αυτό θα βοηθήσει αφάνταστα το έργο των διαιτητών στα παιχνίδια τους.

 

Πως σας φάνηκε το επίπεδο και το ενδιαφέρον των διαιτητών της ΕΠΟΛ Λεμεσού για το σεμινάριο;

Ειλικρινά υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μέρος των διαιτητών. Αυτό φάνηκε από την συμμετοχή τους στο σεμινάριο και τις απορίες αλλά και γενικά την συζήτηση που είχαμε σε όλα τα θέματα της διαιτησίας. Δεν ήταν απαθής η συμμετοχή τους αλλά ήταν ενεργή και έδειξαν ενδιαφέρον για την παρουσίαση. Εάν κρίνω και από τις ερωτήσεις που έκαναν αλλά και τις απαντήσεις που έδιναν, θεωρώ αρκετά καλό το επίπεδο των διαιτητών της Ομοσπονδίας σας.

 

Ο κ. Κόκος Ασπρής πρώην διαιτητής και τώρα αντιπρόεδρος της ΕΠΟΛ και υπεύθυνος σε θέματα διαιτησίας όσο και η ίδια η Ομοσπονδία, έμειναν κατενθουσιασμένοι με το σεμινάριο. Εσείς τι έχετε να μας πείτε γι’αυτό;

Ευελπιστώ να κατάφερα να μεταδώσω αυτά που ήθελα στους συμμετέχοντες. Πάντα αυτός είναι ο στόχος μου σε κάθε σεμινάριο που κάνω. Το θεωρώ σημαντικό ο εκπαιδευτής να έχει την μεταδοτικότητα που πρέπει για να το πράξει αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Άσπρή για τα καλά του λόγια όπως και για την άψογη φιλοξενία που είχα από την Ομοσπονδία σας. Μακάρι να έβαλα ένα μικρό λιθαράκι στην βελτίωση των διαιτητών σας. Εάν τα κατάφερα ο στόχος του σεμιναρίου έχει επιτευχθεί. Να ξέρετε ότι είμαι πάντα στην διάθεση σας για ότι χρειαστείτε.

 

Θα θέλαμε να μας πείτε δυό λόγια για την Ομοσπονδία της ΕΠΟΛ Λεμεσού και γενικά για τις Αγροτικές Ομοσπονδίες;

Πρώτα απ’ όλα να σας δώσω συγχαρητήρια για την διοργάνωση του σεμιναρίου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι κάνετε το σεμινάριο κάθε χρόνο. Αυτό από μόνο του δείχνει την σοβαρότητα που έχετε σαν Ομοσπονδία αλλά κα την σημασία που δείχνετε στην επιτυχία των αγώνων σας. Από ότι είδα έχετε ανθρώπους που αγαπούν το ποδόσφαιρο αλλά και την Ομοσπονδία και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχία που έχετε. Σας εύχομαι καλή δύναμη και ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο δύσκολο σας έργο. Οι αγροτικές Ομοσπονδίες είναι ο φάρος του ποδοσφαίρου. Έζησα και εγώ από μικρός το αγροτικό ποδόσφαιρο και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο πολύ προσφέρουν όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Τέλος αν θέλετε να μας πείτε κάτι εσείς το οποίο δεν ειπώθηκε.

Σας ευχαριστώ ξανά για την φιλοξενία που μου προσφέρατε αλλά και για τα πολύ καλά σας λόγια. Εύχομαι στην Ομοσπονδίας τα καλύτερα. Πάντα να ξέρετε ότι η ΚΟΠ είναι στην διάθεση σας για να σας βοηθήσει στον τομέα της εκπαίδευσης. Το ίδιο και εγώ προσωπικά.

Η Ιστοσελίδα μας θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για τον πολύτιμο χρόνο που μας αφιερώσατε.

 

* Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον εκτελεστικό αντιπρόσωπο της ΕΠΟΛ Αντρέα Ματθαίου (99493431).

Αφήστε Σχόλιο

Το Ηλεκτρονικό σας Ταχυδρομείο δε θα φαίνεται δημόσια. Τα απαιτούμενα πεδία εμφανίζονται με *